Jopie Huisman schilderijen

Wie is Jopie Huisman?

Jopie Huisman werd geboren in Workum op 18 oktober 1922 als jongste van het gezin wat uit 7 kinderen bestond. Als klein jongetje was Jopie al aan het tekenen wat hij om zich heen zag en hem raakte. Later ging hij naar de ambachtsschool in Sneek waar hij zijn diploma behaalt als huisschilder. Daarna werd hij plateelschilder bij pottenbakkerij Aurora in Workum.

Eigen bedrijf gestart

Na een aantal roerige jaren door de 2e wereldoorlog en ziekte is hij een eigen bedrijf begonnen in aardewerk. Deze gaat na een aantal jaren al failliet en zodoende gaat hij aan het werk in de metaal sector. In 1963 pakt hij toch weer zijn oude passie op, het schilderen van aardewerk. In dit jaar exposeert hij ook zijn eerste schilderijen. Omdat zijn werk gestolen werd uit een expositie in Nuenen wilde hij niet meer dat zijn werk overal naartoe ging. Zodoende kon je zijn werk bijna niet meer zien.

Waar kun je de werken van Jopie Huisman bezichtigen?

Omdat men graag de werken van Jopie wilde blijven bekijken, is er in 1985 een Stichting Jopie Huisman museum opgericht. In 1986 werd het museum geopend in het Sleewijckhuys aan het Noard in Workum. Al gauw bleek dit museum toch te klein te zijn. Daarom is in 1992 er tegenover een nieuw museum geopend.

Het werk van Jopie Huisman

Huisman bewaarde schoenen, gewichten, vodden, poppen, kortom alles wat hem op één of andere manier aansprak. Toen zijn handel in dergelijke spullen goed begon te lopen hoefde hij zijn schilderijen niet meer te verkopen. Hiervoor verkocht hij ze wel of ruilde ze bijvoorbeeld voor een pak paling. Later verkocht hij de schilderijen niet meer en gaf ze weg aan bijvoorbeeld vrienden of mensen die dat volgens hem hadden verdiend. Vanaf de jaren 90 lukte het hem niet meer om deze mooie werken te maken vanwege hartproblemen. Hij ging daarom over op ingekleurde pentekeningen en aquarellen. Huisman schilderde zijn laatste doek in 2000. Deze aquarel werd later gevonden in zijn geboortehuis aan de Trekweg. Op 29 september 2000 is Jopie Huisman overleden.

Jopie Huisman stond ook bekend om zijn smakelijke en soms aangedikte anekdotes, waarvan hij er enkele opschreef. Deze anekdotes zijn in 2011 gebundeld in het boekje ‘Jopie de verteller‘.

Jopie Huisman bij Winjewanje Interieurs

Bij Winjewanje verkopen wij prachtige giclées van de werken van Jopie Huisman. Een giclé is een schilderij wat gemaakt is met een geavanceerde 12-kleurenprinter die de pigmentinkten op het canvas of papier sproeit, laagje voor laagje. Door dit grote kleurenspectrum en de hoge resolutie wordt het origineel heel dicht benaderd. De gebruikte pigmentinkten zijn UV-bestendig waardoor er geen verkleuring kan ontstaan. De kleuren blijven dus altijd mooi!

Verkooppunt giclées

Wij zijn één van de bedrijven die deze giclées mogen verkopen. Het bedrijf waar het gemaakt wordt is gespecialiseerd en zij alleen hebben rechten om deze drukken te maken. Een schilderij van Jopie Huisman is dan ook van uitermate goede kwaliteit en met toestemming van de Familie Huisman gemaakt. Wij kunnen bijna alle werken van Jopie leveren in verschillende formaten behalve het originele formaat. Deze mag niet gedrukt worden.

De werken van Jopie Huisman passen uitermate goed in een warm en sfeervol interieur. De werken hebben een warme uitstraling en geven je een interieur een echte eyecatcher.

Mocht je nou zo enthousiast zijn geworden van de Jopie Huisman collectie, kom dan een bezoekje brengen aan onze winkel. Wij hebben diverse werken te hangen die je kunt bekijken. Ook hebben wij vele ansichtkaarten met zijn werk erop. Bijna alle werken zijn te bestellen via onze website of natuurlijk persoonlijk in onze winkel.

Share this post